Tractor rijbewijs (T)

Verkeersschool Nelen verzorgt zowel de theorie- als de praktijkopleidingen voor het T- Rijbewijs. Alle bestuurders van een LBT of MMBS die op de weg komen, zijn verplicht om in het bezit te zijn van een tractor rijbewijs. Om het T-rijbewijs te behalen moet je rijgeschikt zijn en slagen voor het theorie- en praktijkexamen. Op deze pagina lees je meer informatie over de opleiding bij Verkeersscchool Nelen en de uitzonderingen van het tractor rijbewijs.

THEORIE TREKKERRIJBEWIJS

Net als bij het autorijbewijs moet je voor het tractor rijbewijs eerst het theorie-examen halen. Dat mag vanaf je 15,5 jaar. Hiervoor kun je bij ons gebruikmaken van onze E-learning. Zo kun je lekker gemakkelijk vanuit huis, of waar je ook wilt, je theorie bestuderen.

Het boeken van dit examen doen we allemaal in overleg met jou. Jij bepaalt wanneer je er klaar voor bent.

PRAKTIJKEXAMEN TRACTOR RIJBEWIJS

Als je bent geslaagd voor het theorie-examen T-rijbewijs en je hebt je Gezondheidsverklaring ingediend, dan mag je praktijkexamen doen. Tijdens het examen toetst het CBR je rijvaardigheid.

Een praktijkexamen voor het T-rijbewijs duurt 85 minuten. Je legt het examen af op een Landbouwtractor (LBT) met aanhangwagen.

GEZONDHEIDSVERKLARING

Voordat je examen mag doen bij het CBR, moet je een gezondheidsverklaring aanvragen. Daarmee beoordeelt het CBR of je geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Doe dat niet te vroeg, want de verklaring is een jaar geldig.

Maar ook weer niet te laat, want het kan soms vier maanden duren voordat je aanvraag wordt beoordeeld.

WIE MOET EEN TRACTOR RIJBEWIJS HALEN?

Wie een rijbewijs B heeft met een afgiftedatum van vóór 1 juli 2015 en minimaal 18 jaar oud is, krijgt bij de eerstvolgende verlenging van zijn of haar rijbewijs het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven. Een rijbewijs is normaal gesproken 10 jaar geldig, deze overgangsregeling stopt dan ook op 1 juli 2025. Vanaf dat moment wordt het T-rijbewijs niet meer automatisch bijgeschreven, maar zal ook iemand van ouder dan 18 jaar met een B rijbewijs apart examen moeten doen voor het tractor rijbewijs.

Wie op zijn zeventiende rijbewijs B heeft gehaald moet dus nog even tot zijn 18e verjaardag geduld hebben, of apart examen doen, wil hij een T-rijbewijs halen. Voor het vrachtwagenrijbewijs geldt uiteraard hetzelfde als voor het B rijbewijs. Wie dit bezit en ouder is dan 18, mag tot de datum dat het rijbewijs verloopt, met dit rijbewijs legaal een tractor op de openbare weg besturen. Wie na 1 juli 2015 zijn C rijbewijs haalt, krijgt op het moment dat dat wordt bijgeschreven ook het tractor rijbewijs erbij.

Als je in het buitenland een tractor wilt besturen, zul je het rijbewijs voor die tijd moeten vernieuwen. Buiten Nederland geldt de overgangsregeling niet, maar ook bij deze vroege vernieuwing wordt het T-rijbewijs bijgeschreven.

UITZONDERINGEN VOOR HET T-RIJBEWIJS

Alle bestuurders van een LBT of MMBS die op de weg komen, zijn verplicht om in het bezit te zijn van een tractor rijbewijs. Het tractor rijbewijs geldt voor alle LBT’s en MMBS’en, behalve:

  • voertuigen die inclusief eventueel verwisselbaar voorzetstuk niet breder zijn dan 130 centimeter en die worden gebruikt voor vegen, winterdienst (sneeuw ruimen en gladheid bestrijden), maaien, onkruidbestrijding en hondenpoep verzamelen. Dit voertuig mag niet uitgerust zijn met een trekhaak of andere koppeling wat hem geschikt maakt om een aanhangwagen of verwisselbare machine mee te trekken;
  • heftrucks smaller dan 130 centimeter die geen aanhangwagen of machine trekken. Deze mogen direct rond het terrein van het bedrijf waar hij normaal werkzaam is ook zonder rijbewijs T bestuurd worden, ten behoeve van laden en lossen. Uiteraard moet de heftruckchauffeur wel geschoold zijn zoals beschreven in de ARBO-wet, deze wetgeving blijft onverminderd van kracht.

AANMELDEN VOOR HET TRACTOR RIJBEWIJS

Verkeersschool Nelen verzorgt zowel de theorie- als de praktijkopleidingen voor het T- rijbewijs. Meld je aan via onderstaande button.