LZV staat voor lange zware voertuigen. De LZV-opleiding is speciaal voor chauffeurs van transportbedrijven die een ontheffing hebben aangevraagd om met lange en zware voertuigen te mogen rijden (max. 60 ton). De opleiding bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. Om te rijden met een LZV moet je minimaal vijf jaar in het bezit zijn van het CE rijbewijs. 

Onze eigen LZV-lesvoertuigen die we gebruiken tijdens de opleiding, zijn combinaties die bestaan uit een vrachtauto met een of meerdere aanhangers of opleggers. Waar een normale combinatie niet langer mag zijn dan de wettelijke 18,75 meter en een maximum massa van 50 ton, mag een LZV maximaal 25,25 meter lang zijn met een massa van 60 ton. Door deze verruiming in afmetingen en gewichten ontstaat er een flinke toename in laadcapaciteit. Het verbruik in brandstof stijgt nauwelijks ten opzichte van een normale combinatie. Zodoende wordt er flink bespaard op brandstofgebruik en wordt ook het milieu minder zwaar belast

LZV-voertuigen

Bij Verkeersschool Nelen gebruiken wij onze LZV-lesvoertuigen gedurende de  opleiding, deze combinaties  bestaan uit een vrachtauto met een of meerdere aanhangers of opleggers. Waar een normale combinatie niet langer mag zijn dan de wettelijke 18,75 meter en een maximum massa van 50 ton, mag een LZV maximaal 25,25 meter lang zijn met een massa van 60 ton. Door deze verruiming in afmetingen en gewichten ontstaat er een flinke toename in laadcapaciteit. Het verbruik in brandstof stijgt nauwelijks ten opzichte van een normale combinatie. Zodoende wordt er flink bespaard op brandstofgebruik en wordt ook het milieu minder zwaar belast.

Theorie:

  • Wet- en regelgeving;
  • Administratie en documenten;
  • Routekeuze en ritvoorbereiding;
  • Verantwoorde en veilige verkeersdeelname;
  • Beroepshouding;
  • Optreden bij verkeersongevallen en calamiteiten.

Praktijk:

  • Verantwoorde en veilige rituitvoering;
  • Instructierit met goedgekeurd voertuig van de klant;
  • Bijzondere manoeuvres.

Nascholing

Wat de LZV opleiding bij Verkeersschool Nelen nog aantrekkelijker maakt, is dat de opleiding Chauffeur LZV mee telt voor de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs en vertegenwoordigt een waarde van 7 praktijkuren. Volg je dus de 2-daagse opleiding heb je al 14 uur nascholing (praktijk) gevolgd.

Certificaat Chauffeur LZV

Tijdens de praktijk leren deelnemers meerdere instructieritten en worden verschillende manoeuvres behandeld en geoefend. Na afloop volgt een praktische en theoretische toets. Bij voldoende beoordeling van de toetsen ontvangen deelnemers het certificaat Chauffeur LZV.

De opleiding wordt in duo’s gevolgd. Mocht je toch liever de opleiding zelfstandig volgen dan kan je dit aangeven. De opleidingsduur is twee dagen: één dag fysiek zelf rijden en één dag meerijden/meekijken (in deze dagen rijden de kandidaten om en om in blokken, bepaald door de instructeur). Deze dagen kunnen meetellen voor 2 x 7 uur nascholing Code 95. De kosten van de 2-daagse opleiding bedragen €1850,- p.p. excl. btw.